Aardbeienkwekerij VOF Schwering te Marknesse

november 2021

CogasTech Actueel

Aardbeienkwekerij VOF Schwering te Marknesse

november 2021

Aardbeienkweker Jeroen Schwering kan terugkijken op een goede eerste teelt

Eind 2017 heeft kwekerij Schwering VOF te Marknesse zijn kassencomplex met maar liefst 1,2 hectare vergroot. In de uitbreiding van de kas zijn door Cogas Tech de nodigde technische installaties op het gebied van warmte, water en elektro geïnstalleerd. In 2016 is er al rekening gehouden met de uitbreiding en heeft Cogas Tech in het bestaande kassencomplex een compleet nieuwe watergiftinstallatie geplaatst.

Eind december 2017 werd er in het nieuwe gedeelte voor het eerst gestart met de teelt van aardbeien. Wanneer Kwekerij Schwering in week 20 van 2018 de balans opmaakte, kon hij terugkijken op een succesvolle binnen/winterteelt.

Het huidige deel van de kwekerij wordt door middel van een biomassaketel voorzien van warmte. 
Om ook de uitbreiding in warmte en CO₂  te voorzien heeft Cogas Tech een extra gasketel met rookgascondensor geplaatst om de biomassaketel te ondersteunen. De “Groen Label kas”  is door Cogas Tech voorzien van daglichtverlenging in LED uitvoering en er zijn  verticale ventilatoren van Nivola geplaatst ten behoeve van het activeren van het gewas. Tevens zorgen de ventilatoren voor een optimale verdeling van de temperatuur en de relatieve vochtigheid in de kaslucht. Naast het upgraden van de bestaande Priva klimaatcomputer naar Connext is de Priva computer voorzien van het Priva FS Performance arbeidsregistratiesysteem.

Ondertussen wordt er al weer volop geoogst van de buitenteelt welke Schwering op 15.000 m² stellingen teelt.